Una ullada al cementiri municipal

El passat dilluns 4 de febrer, la ciutadana Rosario Sánchez va trucar al programa de Televisió de Sant Cugat «Línia directe amb l’alcalde» per demanar-li explicacions a Lluís Recoder sobre les últimes exhumacions de cadàvers de manera poc decorosa per part de l’empresa privada que gestiona el cementiri de Sant Cugat, a través d’una concessió (GIC de NOMBER, S.L.).

Arran d’aquesta denúncia, que també va traslladar la mateixa persona al grup de govern i a l’oposició en el darrer ple municipal, l’alcalde es va comprometre a engegar una investigació sobre una hipotètica mala gestió de l’actual companyia concessionària.

Iniciatives com la de la Rosario són les que agraïm i valorem des de plataformes com la nostra, amb voluntat participativa. I és que encara que qui governi el municipi sigui el nostre ajuntament, els ciutadans no poden abandonar el seu futur als polítics. Sobretot perquè els que manen són persones i, com a humans que són, tenen les seves limitacions.

No obstant això, per poder incidir en la vida política amb arguments fonamentats en bases sòlides cal formar-se en les lleis que ens afecten, perquè sinó la comoditat dels polítics farà que ens marquin tots els gols que vulguin.

I aquí és on entra el paper dels mitjans de comunicació i dels blocaires de la Xarxa, com a vehicles de formació ciutadana en els aspectes que més els interessen. Una formació que permetrà que cada cop hi hagi una massa crítica de més qualitat a la nostra societat que planti cara a les mentires i demagògies dels polítics.

Per això, tornant al tema dels cementiris, agafem aquest encàrrec, com a blocaires de Sant Cugat, per fer cinc cèntims del reglament del cementiri municipal.

D’aquesta manera, segons l’article 52 de la Secció I «Del Dret Funerari» del Capítol IV «El Dret funerari i les transmissions» «Les concessions d’ús de caràcter temporal sobre nínxols, seran
atorgades per un període de trenta anys i les de lloguer per un període
mínim de cinc anys. Les concessions d’ús sobre tombes seran atorgades per un
període màxim de noranta-nou anys.»

En el cas de ser un nínxol de lloguer, es podrà demanar una pròrroga del contracte que «tindrà una durada inferior a un any, ni superior a deu, amb un màxim total de cinquanta anys, sens perjudici de les renovacions que legalment puguin procedir.«

A més, el dret funerari per enterrar un difunt en un nínxol o una tomba caducarà en els supòsits que determina l’article 90 de la secció IV «Caducitat del Dret Funerari» per passar en mans de l’administració local:

a) «Per estat ruïnós de la construcció quan aquesta fos particular. La declaració de tal estat i caducitat requerirà expedient administratiu. b) Per abandò de la sepultura, considerant-se com a tal el transcurs de cinc anys des de l’últim pagament dels drets de conservació. c) Per finalització del dret funerari temporal, incloses les renovacions. d) Perquè ha transcorregut el període d’adjudicació i de les pròrrogues, quan es tracti de concessions de lloguer.»

La integritat de la llei es pot consultar descarregant el pdf del següent enllaç: http://www.santcugat.cat/files/651-93-fitxer/cementiri.pdf?download=1

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *