Copenhague pendent dels Estats Units

Segons una nota de premsa que m’ha arribat de Mans Unides, els països reunits a Dinamarca per trobar una solució al canvi climàtic esperen que en les pròximes hores Barack Obama faci gal·la del premi novel de la pau i lideri una línia d’actuació contundent per salvar definitivament el Planeta…

Estats Units haurà de canviar
 

Obama tindrà un paper determinant al final d’aquesta cimera.

«La pressió sobre els Estats Units és tan gran que no els quedarà més remei que fer un pas més enllà. Copenhaguen no pot ser altre Kyoto, no poden quedar-se sense avançar. Obama tindrà un paper determinant en el final de la Cimera. El seu Premi Nobel és un premi al que ha de fer, no al que ja ha fet … i ell ho sap «.

Així ho afirma Joseph Sayer, de la junta directiva de Misereor, ONGD catòlica alemanya membre de CIDSE, i expert en cooperació. És la seva conclusió després d’haver sopat amb el coordinador de la delegació dels Estats Units en la Cimera, Jonathan Pershing.

Pershing pensa que, «arribin a l’acord que arribin, caldrà un any de treball intens abans de posar en marxa els principis d’aquest acord».

En aquesta segona setmana de negociacions, tot sembla fluctuar segons el moment del dia. Ahir dilluns, a la tarda, CIDSE va emetre un comunicat de premsa sobre la paralització de les negociacions com a conseqüència de l’enfrontament entre els delegats dels països africans i les nacions riques, que estan intentant eludir responsabilitats i no adoptar compromisos ferms i vinculants a Copenhague, especialment pel que fa a la reducció d’emissions per part dels països desenvolupats, el que no farà més que crear més pobresa al món.

 Ahir dimarts, però, vam saber que els països africans han optat per tornar a entrar a les sales de negociació i seguir amb les converses, després que la presidenta de la Cimera, Hedegaard, els prometés dedicar una gran part de les sessions a la revisió del protocol de Kyoto.

I s’acaba de conèixer que Rússia, un altre dels «grans», acaba de llançar la seva proposta. Segons Dmitri Medvedev, president de la Federació russa, aquesta proposta consistiria a reduir les seves emissions, d’aquí a 2020, en un 25% respecte a l’any de referència que és 1990. Un pas més …

Els ministres dels 192 països van reprendre ahir els seus contactes. Queda poc temps … i tot està en joc. Així ens ho expliquen els participants de Mans Unides a la Cimera del Canvi Climàtic.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *