El futbol entès com una metàfora de la vida

Som a dijous i molts encara estem patint o gaudint de la ressaca del Barça-Madrid de diumenge i és que el futbol ha assolit a casa nostra una popularitat digne d’estudi. Això és precisament el que ha fet Jordi Josep Salvador Duch: una tesi doctoral sobre l’antropologia del Barça. L’obra, publicada l’any 2004 i disponible a la Xarxa de manera gratuïta, ens apropa a les tesis dels autors més clàssics de l’antropologia universal, Douglas, Durkheim, Geertz, Leach, Gluckman, Lévi-Strauss, Mauss, Radcliffe-Brown i, sobretot,Victor Turner, el teòric del qual n’ha aprofitat més els seus raonaments.

En aquest sentit, tal i com defineix el propi autor en el resum de la tesi, la investigació «posa en evidència que els estadis de futbol són un espai privilegiat per llegir els valors d’una societat, les seves tensions, la seva transformació, allò que ens uneix i allò que ens separa… En definitiva, que l’estudi del futbol és també un viatge al moll de l’os de la societat catalana i una bona eina de diagnosi dels conflictes que la travessen, també els latents o potencials.»

Històricament, el futbol ha atret bona part de la classe intel·lectual d’un territori. Així doncs, podem parlar d’escriptors com el català Vázquez-Moltalbán, l’argentí Borges o l’italià Umberto Eco. Autors que no han amagat que són aficionats a un club de futbol. Persones que, com Jordi Josep Salvador, entenen aquest esport com ho fa l’escriptor i el filòsof francès Albert Camus quan afirma que "Tot el que es pot aprendre de la vida es pot aprendre en un partit de futbol". Ja em venen ganes de tornar a veure futbol... I a vosaltres?

1 comentario


  1. La veritat és que el futbol ha aconseguit el què un altre esport no ha fet, ha aixecat sentiments en la major part de la gent. Jo no sóc futbolera i a vegades em costa entendre tot el què desperta el futbol. Tot i així, m'agrada veure com la gent s'uneix per una mateixa causa com ara animar el seu equip o com tot l'estadi celebra un gol, em fascina. En canvi, quan sento que hi ha hagut baralles entre fanàtics ho trobo ridícul. També em costa entendre tots els diaris esportius perquè donen tanta importància i li espremen tot el suc a un partit, però deu ser això, que no sóc futbolera.

    Responder

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *