Giddens creu que els joves i les dones són la clau del model social europeu

El passat 16 de juny, el sociòleg britànic Anthony Giddens va obrir la nova temporada del fòrum empresarial SantCugatribuna, davant de més de 300 homes i dones de negocis. A l’hotel Qgat, Giddens, un dels gurús més influents en política a l’actualitat, va exposar les grans línies que haurien de seguir els països d’Europa per continuar endavant amb l’estat del benestar. Unes directrius que passen per fer dels joves el motor de l’economia nacional i per obrir les portes de la feina definitivament a les dones.

Segons Giddens, s’ha d’aprendre dels països del nord que, ara per ara, són els únics on l’economia social està donant els seus més grans èxits. Però perquè aquest triomf es pugui traslladar als territoris europeus més rics (França, Itàlia, Alemanya…) cal que els seus respectius governs elaborin reformes laborals i segueixin una política econòmica que giri al voltant de tres pilar bàsics: la creació d’un entorn favorable per les empreses, l’obertura de mercats i l’assoliment d’alts nivells d’ocupació. A més, és necessari augmentar la productivitat de les empreses i tenir més cura i protecció dels treballadors, més que del treball. També, la dona ha de entrar de ple en la vida laboral, però afavorint la conciliació de la feina amb la vida familiar, per tal d’aconseguir un índex elevat de natalitat. Alhora Giddens va defensar la flexibilitat laboral dels Estats Units, on la temporalitat no suposa una inestabilitat pel treballador, ja que aquest té garanties que després tindrà una feina de qualitat en una altra empresa.

En referència al model social espanyol, el ponent britànic, va manifestar que, en l’última visita a Madrid pel maig, es va quedar impressionat per les reformes laborals que s’estan duent a terme i sobretot pel fet que el model que s’està seguint és “molt similar” al que s’aplica a Anglaterra i “això ajuda a Espanya a funcionar molt bé”.

Giddens també va donar molta importància a la formació universitària en els països que com Espanya, tenen la gran majoria dels seus capital humà treballant en el sector dels serveis. D’aquesta manera els governs i les empreses han de ser conscients que el poder de la mà d’obra industrial ja no és necessària en una societat globalitzada on els treballadors dels estats de l’est d’Europa i del gegant xinès funcionen com els obrers del primer món.

I precisament a l’Àsia és on hi ha un dels països que s’ha proposat aconseguir un equilibri energètic. El Japó, juntament amb l’estat europeu de Suïssa, s’ha marcat com a objectiu del 2010 aconseguir una transformació de les diferents fonts d’energia utilitzades als transports. Alguns estats dels Estats Units estan molt avançats en això i al Japó més que a Europa. Allà un 20% dels cotxes fabricats són híbrids (moguts per motors de combustible i electricitat), mentre que aquí s’està intentant introduir aquesta tecnologia.

Al torn de preguntes, un altre tema clau que va aparèixer va ser el referent als immigrants, convertits els últims anys en la principal causa de l’augment de la població dels estats rics d’Europa. Respecte a aquest col·lectiu va remarcar que cal controlar els moviments migratoris i afavorir l’arribada d’estrangers més especialitzats. A més, els diferents governs han de promoure entre els seus ciutadans l’aprenentatge de llengües per tal de fomentar una societat multicultural i oberta.

Enllaços relacionats:

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *