Jaume Tubau, el meu homònim

Article publicat al diari avui el 5 de setembre de 2005 per Núria Tubau.

M’he assabentat de la mort d’en Jaume a la Cerdanya i a ben segur que aquest fet m’ha colpit encara més per la nostra afinitat ancestral.

Encara que les seves arrels les tenia ubicades a la vall de Ribes i les meves a la Cerdanya, segur que les trobaríem unides en centúries llunyanes al mateix tronc. La majoria dels Tubau (no m’atreveixo a dir la totalitat) venim d’aquestes contrades i amb oficis puntuals: vaquers, carnissers, cansaladers…

En Jaume Tubau el vaig conèixer a la seva botiga del carrer de la Torre, a Sant Cugat, al redós del monestir, cantant alegrement amb la botiga plena de gent. Recordo que li vaig dir: «Els homes de la meva família eren molt seriosos, eh?». Dic eren perquè de fet la meva saga directa s’acaba amb el meu cosí mossèn Josep M. Tubau.

En els deu anys que porto vivint a la ciutat vallesana m’he sentit molt agombolada pels Tubau. Els primers anys, quan no em coneixia ningú, tothom em preguntava i encara em pregunten: «Que ets família dels Tubau?».

Hem perdut un prohom important a la ciutat. El seu gran carisma, el tarannà alegre i planer, l’havia fet conrear molts amics en tots els àmbits, al marge del càrrec que ocupava a l’Ajuntament o de les seves tendències polítiques. La prova és l’allau de cartes i d’articles de condol que omplien el darrer Diari de Sant Cugat de persones de tota mena: anònimes, intel·lectuals i representants dels diferents partits polítics.

Va lluitar fins al darrer moment contra la malaltia com un autèntic cavaller càtar, però com tants d’ells ha perdut la vida en la batalla final.

Tots els que l’hem conegut, i especialment tots els que han compartit la seva vida, el trobarem a faltar. Ha deixat moltes coses a mig camí. Sant Cugat ha de plorar la pèrdua d’un futur alcalde de soca-rel.

La teva homònima tocaia, com em deies col·loquialment, et diu adéu. Descansa en pau.


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *